glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Ponudba

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o
             nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave Povezave


Navadna tavžentroža
Centaurium erythraea

tavzentroza


V davnih časih je bila narava za človeka skrivnostna, polna mitoloških bitij, ki so prebivala krog njega. Ta bitja so vplivala na dogodke v njegovem življenju.  Ena so bila dobra, druga slaba, ena so zdravila bolezni, druga jih prinašala. Z njimi je bilo modro biti v dobrih odnosih. V starogrški mitologiji je bil cenjen zdravitelj kentaver Hiron, pol človek, pol konj. Z zeljo tavžentrože  je pozdravil s Hidrino krvjo zastrupljeno rano. Temu v spomin in zahvalo so grki zel, ki je bila zmožna premagati Hidrin strup poimenovali po njem - kentavrova zel ali centaurium. Razburkani tok zgodovine srednjeevropskega prostora pa odnesel v pozabo prvotni pomen besede centaurium in pri srednjeveškem prevodu latinskih zapisov v nemščino je, verjento kak menih, v besedi centaurim, nedvoumno razločil sestavljenko besed centum in aureum. Sto in zlat. Z ljudem lastno nagnjenostjo k pretiravanju jo je poimenoval Tausendgüldenkraut, zel tisoč zlatih. Tako je prešel pomen imena rastline iz mitološkega v stvarni svet, kjer se vrednost stvari meri v zlatnikih. Naši predniki so nemško besedo poslovenili in nastalo je ime tavžentroža. Nekateri pa so prevedli drugi del nemške besede in ji še dandanes rečejo zlati grmiček. Pridevnik erythraea (erythros) v grščini  pomeni rdeč in se nanaša na barvo cvetov.

Opis: Tavžentroža raste na polsuhih travnikih, zapuščenih njivah, gozdnih robovih in jasah od nižin do subalpinskega pasu. Zaradi opuščanja tradicionalnega načina kmetovanja, zaradi zaraščanja ekstenzivnih travnikov in pašnikov in zaradi intenzivnejšega obelovanja preostalih kmetijskih površin je v nekaterih predelih Slovenije postala že precej redka. Je dvoletna rastlina. V prvem letu zrastejo pritlični listi v obliki rozete, v drugem pa požene do pol metra visoko pokončno steblo z dežnikastim socvetjem na vrhu. Cvete od julija do septembra, cvetovi so rožnate barve. V Slovenji rastejo štiri vrste tavžentrož. Razen navadne je po celotni Sloveniji razširjena le še zala tavžentroža (C. pulchellum), preostali dve vrsti najdemo le ob morju. Botanično spada v družino sviščevk. Rastline v tej družini so grenkega okusa. Poleg tavžentrož so najbolj znani svišči, med njimi rumeni svišč ali košutnik, ki je med ljudmi znan kot encijan.

tavzentroza

Nabiranje in uporaba: Zel tavžentrože nabiramo v času cvetenja. Mladi cvetovi ohranijo med sušenjem lepo rožnato barvo, starejši pa postanejo rjavkasti in vsebujejo manj zdravilnih učinkovin, zato jih raje ne nabiramo. Zel uživamu surovo, jo sušimo ali namakamo v alkohol. Sušimo jo v senci na zračnem mestu, povezano v snope obešene s cvetovi navzdol ali razprostrto na lesah ali čistem papirju.

Tavžentroža je izvrstna grenka droga. Vsebuje močno grenke glikozide, katerih je največ v cvetovih. Pomaga pri raznovrstnih prebavnih težavah. Pospešuje izločanje sline, spodbuja tek, pomaga pri slabi prebavi, pri občutku polnosti v želodcu, zaprtju in slabosti. Pospešuje delovanje jeter in žolča ter s tem čisti in razstruplja telo. V ljudski medicini se  uporabljala tudi za zniževanje povišane telesne temperature, pri živčnih težavah povezanih z motnjami hranjenja, pri slabokrvnosti in splošni oslabelosti.

Za pripravo skodelice čaja vzamemo eno čajno žličko posušene ali sveže zeli, ki jo v skodelici prelijemo s hladno vodo in pustimo stati 8 ur, najbolje čez noč. Nato precedimo, po želji rahlo pogrejemo in pijemo po požirkih pol ure pred obrokom ali ob prebavnih težavah po jedi. Kjub zelo grenkemu okusu čaja ne sladkamo.

Znani in pogosto uporabljani so alkoholni pripravki s tavžentrožo. Tinkturo naredimo tako, da steklenico ali steklen kozarec napolnimo z svežo ali suho zeljo, prelijemo z močnim žganjem (najbolje tropinovcem), zapremo in pustimo stati na toplem mestu 4 do 6 tednov. Nato precedimo in shranimo v stekleničke. Tinkturo uživamo po kapljicah. 10 do 20 kapljic kanemo v kozarec vode in pijmo po požirkih enako kot čaj. Za pripravo vina s tavžentrožo potrebujemo 1,5 l suhega belega vina, 50 g posušene tavžentrože, 40 g kamilic in 40 g sesekljane  pomarančne lupine. Vse sestavine damo v steklen kozarec in pustimo na toplem mestu stati 2 do 3 tedne. Precedimo in pijemo po 0,3 dl pred jedjo. Tavžentroža je ena od sestavin številnih priljubljenih zeliščnih žganj in likerjev.

Zanimivost: Cvetovi se uporabljajo tudi za barvanje. Naravnim tkaninam dajo obstojno rumeno-zeleno barvo. Svežo zel pa lahko uporabimo tudi za oskrbo zastrupljenih ali slabo celečih se ran, tako kot je to storil kentaver Hiron.


tavzentroza


 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin

Creative Commons License


domov