glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Ponudba

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o
             nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave Povezave


Navadna lipa
Tilia platyphyllos

lipa

Lipo so naši predniki radi sadili pri svojih domovih, ob znamenjih in na vaških zbirališčih. S svojo bujno krošnjo, globoko senco in opojnim vonjem cvetov je bila vabljiva družba človeku. Pod njo so posedali, se odpočili in se pogovarjali o vaškem življenju. V času cvetenja je lipa vabljiva tako za živali kot za ljudi. Na neštetih cvetovih, s tihim brenčanjem, se pasejo čebele in srkajo medičino, ljudje pa nabiramo cvetove za čaj.

Opis: deblo lipe je večinoma kratko, krošnja najprej stožčasta, kasneje kroglasta. Listi so nepravilno srčasti, dolgi 8 do 15 cm, puhasto dlakavi, spodaj z belimi laski v razvejitvah žil. Cvetovi so svetlo rumeni, po 2 do 5 v skupinah. Cvete od junija do julija. Plodovi dozorijo septembra ter so sivo polstene barve in razločno 5-rebrasti.

Rastišče: v naravi raste v mešanih gozdovih, na dovolj vlažnih tleh. Rada ima toploto in vlago. Zelo pogosto je sajena ob hišah in cestah.

lipa -brst

Uporaba: lipove cvetove, skupaj z ovršnimi listi, nabiramo junija in jih, posušene v senci, uporabljamo za čaj. Čaj pomaga pri boleznih, katere spremlja povišana telesna temperatura. Pomaga znižati temperaturo. Blagodejno vpliva pri prehladnih obolenjih in gripi, odpravlja zasluzenost dihal in z blagim pomirjevalnim učinkom pomaga k boljšemu spancu in boljšemu duševnemu počutju. Večjih količin lipovega čaja ni priporočljivo piti, ker vpliva na srce.

Poleg tega, da je uporabno lipovo cvetje, so uporabni tudi njen les, oglje, lubje, listje in semena. Les je zaradi mehkosti in enostavne obdelave priljubljen pri rezbarjih in mizarjih, oglje pomaga pri zastrupitvah, lubje vsebuje dolga likova vlakna, ki dajo odlično vezivo, v semenih pa je olje, ki se, iztisnjeno iz semen, lahko uporabi v jedilne namene.

Recept: čaj pripravimo tako, da prelijemo ščepec posušenih lipovih cvetov z 2 dl vrele vode in pustimo v pokriti skodelici stati 5 do 10 minut. Nato precedimo. Čaj je zelo okusen, če ga sladimo z medom (lipovim).

Zanimivost: lipove liste lahko, dokler so mladi, uporabljamo za pripravo solat. Izmed naših dreves ima lipa najokusnejše liste. Pozimi lahko z vejic obiramo brste, ki so prav tako okusni. Video o solati z lipovimi listi in drugimi spomladanskimi rastlinami si lahko ogledate na: http://vimeo.com/22428453

Enako kot lipo lahko uporabljamo tudi lipovca (Tilia cordata).

lipa na Dolnjih Slavečih


 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin

Creative Commons License


domov