glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Ponudba

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o
             nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave Povezave


Velika kopriva

Urtica dioica

kopriva
Najbolj uporabljana zdravilna rastlina, znana malodane vsakomur, razširjena po vsem Goričkem, a ima majhno pomanjkljivost – je pekoča. Kopriva je dobrodošla tako v kuhinji kot na vrtu, le pasti vanjo ni prijetno.

Opis: trajna, do 2 m visoka rastlina, porasla s ščetinastimi pekočimi dlačicami. Temno zeleni koničasti listi z nažaganim robom so razporejeni nasprotno. Klasasta zelenkasta socvetja so daljša kot peclji bližnjih listov. V zemlji ima močno dolgo koreniko, ki se hitro razrašča.

Rastišče: vlažni gozdovi in dobro pognojena tla v bližini človekovih bivališč (ob kompostu, gnojni jami).

Gojenje: razmnožujemo jo z delitvijo korenike, potrebuje dovolj gnojil in vlage. Rada se sama zaseje.

Uporaba: čaj iz listov in korenine koprive pospešuje izločanje vode in se uporablja pri boleznih sečil in revmatičnih obolenjih. Pomaga k boljšemu delovanju jeter in čisti telo. Celotna rastlina vsebuje dosti rudninski snovi. Mlade rastline ali vršičke starejših lahko uživamo surove ali kuhane v juhi, špinači ali nadevih. Zunanje uporabljamo čaj iz listov in korenin za nego las, proti prhljaju in proti mastnim lasem. Vlakna iz stebel kopriv lahko, podobno kot konopljina vlakna, uporabimo za pletenje vrvi ali izdelavo tkanin.

Recept: če hočemo pojesti svež vršiček koprive brez da bi nas opekel, mu moramo polomiti pekoče dlačice. To naredimo tako, da z eno roko primemo vršiček spodaj za steblo, s prsti druge roke pa nekajkrat potegnemo po spodnji strani listov od spodaj proti vrhu – v nasprotni smeri rasti dlačic. Nato celoten vršiček posvaljkamo med dlanmi, da polomimo še preostale dlačice v notranjosti vršička. Tako pripravljen nas ne bo opekel. Zaužili bomo polno mero mineralov in encimov sveže koprive. Dober tek :)

Zanimivost: kopriva je uporabna tudi za pripravo gnojila za vrtnine. V vedro ali sod položimo koprive, jih prelijemo z vodo (najbolje deževnico) in pustimo stati 5 do 7 dni, da se koprive razgradijo. Ko je gnojilo pripravljeno, zmešamo 1 liter gnojila in 10 litrov vode ter zalijemo rastline. Tako bodo rastline lepše rasle, škodljivcev pa bo manj.

 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin

Creative Commons License


domov