glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Ponudba

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o
             nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave Povezave


Gabez

Symphytum officinale

gabez

Gabez je rastlina vlažnih travnikov in jarkov z velikimi temnozelenimi listi, vijoličastimi ali rumenimi cvetovi, ki z medičino privabljajo čebele in otroke. Za ljudi je privlačna tudi zaradi svojih zdravilnih in gnojilnih lastnosti. Na Goričkem jo ljudje dobro poznajo in so jo s pridom uporabljali že od nekdaj.

Opis: zeljnata trajnica z močno korenino, ki je v času cvetenja visoka do 1,5 m. Vsa rastlina je porasla z dlačicami (spada med srhkolistnice), listi so jajčasto suličasti, cvetni venec je cilindričen in velik 1–2 cm. Cvete od maja do avgusta. Dolga in krhka korenina je na zunaj črne barve (črni koren), v notranjosti pa bela ali bledo rumena.

Rastišče: na vlažnih travnikih, njivah, obcestnih jarkih, ob gozdnih poteh.

Gojenje: gabez lahko razmnožujemo jeseni ali spomladi z delitvijo korenin (podobno kot hren) ali s setvijo semen. Če je rastišče primerno, se zelo rad zaseje sam. Gabez marsikateremu kmetu na vlažnih njivah povzroča obilo nejevolje, saj se pri vsakem oranju krhke korenine razlomijo in iz vsake požene nova zel.

Uporaba: uporablja se predvsem korenina, uporabni pa so tudi listi in cvetovi. Korenine izkopavamo v jeseni ali zgodaj spomladi. Gabez vsebuje alantoin, ki pospešuje delitev celic ter hitrejše celjenje ran in zlomov. Zunanje ga uporabljamo za zdravljenje ran, zlomov, vnetij (vene), podplutb ali revmatičnih obolenj. Notranje ga uporabljamo pri težavah z dihali, pri notranjih krvavitvah, pri težavah s sluznico prebavil. Dolgotrajnejša notranja uporaba lahko škoduje jetrom. Iz korenine lahko pripravimo mazilo, tinkturo ali kašasto oblogo.

Recept: gabezova kašasta obloga

Na drobno sesekljano svežo korenino (ali v prah zmleto suho) pomešamo z malo prekuhane vode. Kašo, ki pri tem nastane, namažemo na laneno krpo in namestimo na poškodovano mesto. Oblogo menjamo vsake 2 do 4 ure. Za oblogo lahko uporabimo tudi liste in cvetove, če nimamo pri roki korenine.

Zanimivost: gabez je dobrodošla rastlina na vrtu, saj v svojih listih kopiči rudninske snovi in dušik, cvetovi pa privabljajo žuželke. Iz listov lahko pripravimo gnojilo ali jih uporabimo za zastiranje tal okrog vrtnin.

gabez na vrtu

 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin

Creative Commons License


domov