glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Ponudba

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o
             nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave Povezave


Rdeči bor
Pinus sylvestris

bor
Če katero drevo potem bor je to, ki zaznamuje Goričko pokrajino. Na opuščenih njivah, travnikih, vinogradih, na prisojnih legah goričkih gričev, se kmalu za tem, ko človek preneha posegati v naravni razvoj stvari, naselijo bori. Ta, z nerodovitno zemljo in majhno količino vode zadovoljna drevesa, prerastejo grmovnato vegetacijo in že v nekaj desetletjih spremenijo nekdaj obdelano zemljo v gozd.

Opis: do 45 m visoko iglasto drevo z rdečkastim lubjem. Po dve 4 do 6 cm dolge iglice na kratkih poganjkih. Viseči, okrogli storži, dolgi do 7 cm.

bor

Rastišče: na Goričkem prerašča opuščene suhe travnike, pašnike in njive. Rad ima sušne in sončne lege.

Gojenje: zaseje se s semenom.

Uporaba: bor so prebivalci Goričkega od nekdaj cenili in njegove dobre lastnosti s pridom izkoriščali. Borov gozdiček na severovzhodni strani domačije ščiti dom pred mrzlimi zimskimi vetrovi. Iz lesa si postavljamo hiše, iz smole pridobivamo terpentin in kolofonijo, si z njo celimo rane, s storži si kurimo, iz iglic pridobivamo eterično olje. Že sam sprehod po borovem gozdu pripomore k boljšemu počutju in pomaga globlje zadihati, ob pravem času pa nas obdari s polno košarico gob, ki rastejo v sožitju z borovimi drevesi.

V ljudskem zdravilstvu uporabljamo smolo in iglice bora. Iz iglic lahko pripravimo kopel ali jih damo v lonec z vročo vodo in globoko vdihavamo dišečo paro. Oboje izborno pomaga pri boleznih dihal – pri zamašenem grlu, pljučih in nosu. Čaj iz svežih iglic je dobrodošel vir vitamina C, predvsem v zimskem času. Pelod vsebuje mnogo hranilnih in zdravilnih sestavin. V času cvetenja ga lahko nabiramo in uživamo.

bor storz

Recept:
mazilo z borovo smolo.
Potrebujemo 1 l oljčnega olja, 50 g borove smole in 100g čebeljega voska. Pripravimo jo lahko doma v kuhinji po sledečem postopku: v posodi segrejemo oljčno olje. V toplo olje položimo borovo ali smrekovo smolo. Mešamo toliko časa, dokler se vsa smola ne raztali. Nato olje precedimo skozi čisto kuhinjsko krpo. To olje prelijemo nazaj v očiščeno posodo, dodamo na koščke narezan (nastrgan) čebelji vosek in previdno segrevamo (najbolje na vodni kopeli) toliko časa, dokler se ves vosek ne raztali. Z mešanjem pospešimo taljenje. Ko se vosek raztali, je mazilo pripravljeno. Po želji ga lahko odišavimo s primernimi eteričnimi olji in ga, dokler je še vroče in tekoče, vlijemo v pripravljene posodice ali kozarčke. Ves čas pazimo na čistočo dela in izdelka. Mazilo s smolo uporabljamo za nego suhe ali razpokane kože, razpokanih ustnic, za mazanje ran (vendar ne svežih), krčnih in zlatih žil, za vtiranje pri revmatičnih obolenjih, lahko pa ga uporabljamo tudi kot vsakdanje mazilo za zaščito kože.
smoljarjenje


 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin

Creative Commons License


domov