glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Ponudba

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o
             nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave Povezave


Baldrijan ali zdravilna špajka
Valeriana officinalis


baldrijanBaldrijan je rastlina, ki je bila od nekdaj v oporo človeku ob duševnih stiskah in nemirnih nočeh. Starejši ljudje se še spominjajo baldrijanovih kapljic, ki so jih imele babice vedno pri roki in so tako blagodejno vplivale na njihovo nemirno srce. Baldrijan najdemo tam, kjer zastaja voda na površini zemlje in je svet dovolj odprt, da spomladi sončni žarki padejo do vlažne zemlje. Na Goričkem je to predvsem na močvirnatih travnikih ob jezerih in v dolinah potokov in rek.

Opis: do 2 m visoka trajnica z močno, šopasto razraslo korenino in s pernato deljenimi listi. V prvem letu rasti požene iz korenine šop pritličnih, pecljatih listov. V naslednjih letih požene visoko steblo s sedečimi listi in razvejanim, dežnikastim socvetjem na vrhu. Cvete od maja do julija. Cvetovi so veliki 3 – 8 mm in bele do rožnate barve. Cvetovi, še posebej pa korenina, imajo močan in izrazit vonj.

Rastišče: vlažni travniki, jarki, močvirja.

Gojenje: čeprav v naravi baldrijan raste na izrazito mokrih rastiščih, uspeva dobro tudi v vrtni zemlji. Ustrezajo mu polsenčna rastišča. Razmnožujemo ga s setvijo semena spomladi ali z deljenjem korenin starejših rastlin jeseni ali zgodaj spomladi. Za pridelovanje korenin je najbolje gojiti baldrijan kot enoletno rastlino, ki jo sejemo spomladi. V drugem letu požene cvetno steblo in zato je pridelek korenin manjši. Rad se sam zaseje.

Uporaba: uporabljamo korenino, ki v obliki čaja, tinkture (kapljice) ali praška (zmlete posušene korenine) pomirja. Pomaga pri duševnem nemiru, slabem spancu, nemirnem srcu in slabosti v prebavilih, ki so posledica živčne napetosti in stresa. Pomaga laže prenašati migrenske glavobole, slabosti pred menstruacijo in težave v meni. Z baldrijanom si lahko pripravimo sproščujočo kopel. Sok iz cvetov baldrijana se na vrtu uporablja kot dodatek h kompostu in za škropljenje rastlin spomladi.

Recept: baldrijanov čaj naredimo tako, da čajno žličko posušene, zdrobljene korenine, prelijemo z 2 dl vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Precedimo in pijemo po požirkih zjutraj in zvečer. Čaj lahko pripravimo tudi kot prelivek, ki ga pustimo stati čez noč in ga pijemo rahlo pogretega.

Zanimivost: izraziti vonj posušene baldrijanove korenine privablja mačke. Mačke se na vse načine trudijo priti do posušenih korenin, in če jim to uspe, jih ližejo, glodajo in se valjajo po njih. Posušene baldrijanove korenine shranimo na mačkam nedosegljivem mestu.

  baldrijan


 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin

Creative Commons License

domov