glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Izdelki

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave PovezaveŠentjanževka


Hypericum perforatum


šentjanževka

Ko je sonce najvišje na nebu in so kratke noči, takrat šentjanževka zacveti. Poimenovana po sv. Janezu – krščanskem opomniku poletnega solsticija, kresne noči. Botanično spada v družino krčnic. Krčnice rastejo na krčevinah, novinah.

Opis: trajna 0,3 do 1 m visoka, grmičasto razrasla rastlina. Steblo z dvema vzdolžnima brazdama. Listi podolgovati ali jajčasti s prosojnimi pikicami. Rumeni cvetovi tvorijo navidezni kobul z do 13 mm dolgimi venčnimi lističi. Če cvetove stisnemo, iz njih priteče krvavo rdeč sok – povod za mnoga verovanja in zgodbe v zvezi s šentjanževko.

Rastišče: rada ima sončna in suha rastišča. Na Goričkem pogosta na zaraščajočih se njivah in travnikih.

šentjanževka - mala

Uporaba: V obliki šentjanževega olja se uporablja pri težavah s kožo (pri opeklinah, vnetjih, po sončenju) in za vtiranje pri bolečinah v sklepih in hrbtenici. Notranje, v obliki čaja, se pije pri duševnem nemiru, depresiji, slabem spancu, pri bolečinah v želodcu, vnetju sluznice prebavil in pri driski.

Recept: šentjanževo olje
Pripravimo ga tako, da kozarec za vlaganje do vrha napolnimo s cvetovi šentjanževke in jih prelijemo s hladno stiskanim oljčnim oljem. Pokrijemo in postavimo na sončno mesto. Pustimo stati 4 do 6 tednov, v tem času večkrat premešamo. Nato olje precedimo skozi kuhinjsko krpo in po potrebi ločimo olje od vode, ki se nabere na dnu kozarca. Šentjanževo olje hranimo v stekleničkah v temnem in hladnem prostoru.

Zanimivost: koža nekaterih ljudi postane pri daljšem pitju čaja iz šentjanževke preobčutljiva na sonce.

šentjanževka

 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin

Creative Commons License


domov