glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Izdelki

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave Povezave


Breza

Betula pendula

brezaBreza s svojo očarljivostjo in deviško podobo zapeljuje človeka. Ta ji je v stoletjih pripisal mnogotere pravljične, magične in zdravilne lastnosti, ob tem pa pridno izkoriščal njene materialne vrline. Breza hitro pride in odide, naseli opuščene njive, jih zastre in pognoji, se hitro postara in gozd bukvam in gabrom prepusti. Raste tam, kjer je premokro za bore in presuho za jelše.

Opis: do 25 m visoko drevo z belim lubjem. Listi so rombaste oblike, dvojno nazobčani in koničasti. Moški cvetovi so v visečih mačicah – ženske mačice so manjše in pokončne. Cvete od aprila do maja.

Rastišče: drevo, ki na Goričkem naseli srednje vlažne zapuščene kmetijske površine. Uspeva v redkih gozdovih in ob gozdnih robovih. V strnjenih starejših gozdovih se ne pomlajuje. Slabo prenaša sušo.

Uporaba: v zdravilne namene se uporablja čaj iz brezovih listov in brezov sok. Oba pomagata pri obolenjih sečil in pospešujeta izločanje vode. Uporabljamo jih pri revmatičnih obolenjih in težavah s kožo. Zunanje se čaj in sok uporabljata za nego lasišča, proti prhljaju in za krepitev las. Les breze je iskano kurivo za odprte kamine, ker ne prasketa in ne meče isker. Cenjene so brezove metle. Lubje se uporablja za kritje hiš.

Recept: čaj iz listov pripravimo kot poparek. Brezove liste prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Precedimo in pijemo po požirkih.

Zanimivost: brezov sok pridobimo iz brez v spomladanskem času. V času pred olistanjem, ko se začnejo rastlinski sokovi dvigati po deblu navzgor, zvrtamo luknjico v deblo breze in vstavimo vanjo slamico ali votlo bezgovo vejico. Pod njo postavimo posodo, v kateri zbiramo sok. Sok pustimo teči en dan. Nato luknjo zamažemo s smolo ali glino. V isto drevo vrtamo le enkrat.


breza


 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin


Creative Commons License


domov