Zdravo,
število užitnih rastlin v naravi je veliko, zatorej bom tukaj omenil samo tiste katere uporabljamo najpogosteje, so najokusnejše, jih lahko najdemo in jih poznam.
Odlične rastline za prikuhe in solate so: kopriva, loboda, metlika, dežen, slezenovec, kislica, regrat, potrošnik, tolščak. Če smo na primorskem lahko naberemo poganjke belušev (špargljev), drugod po Sloveniji pa lahko na enak način uporabimo poganjke hmelja.
Rastline so najboljše dokler so mlade, starejše so manj okusne in vlaknate.
Kot dodatek solatam in prikuham lahko dodamo aromatične rastline (npr. rman, materina dušica, dobra misel, zajčja deteljica, čemaž, vodna kreša) ali cvetove (trobentica, marjetica, kozja brada (cvetni popki), ivanjščica).
Če vas zanima več o užitnih rastlinah v naravi, poglejte knjigo Daria Cortesea Divja hrana ali knjigo Življenje v naravi (več avtorjev) ali pa obiščite stran
http://www.pfaf.org/index.php (angleško).