glava

novice
Delavnice ureditve zeliščnega vrta
 

pljucnik
 

V okviru projekta Gorička zel, namenjenega ohranjanu in širjenju znanja o uporabnosti zdravilnih rastlin na Goričkem, urejamo zeliščni vrt.

1. Predstavitev 

Namen vrta je na enem mestu zbrati različne rastline, jih umestiti v okolje, ki je čimbolj podobno njihovemu naravnemu rastišču, obiskovalcem predstaviti tradicionalne načine uporabe rastlin in hkrati predstaviti trajnostno zasnovan vrt. Vrt služi v izobraževalne, raziskovalne in turistične namene. Na vrtu se učenci, prebivalci Goričkega in ostali obiskovalci, seznanijo z bogastvom uporabnih rastlin na Goričkem, o načinih njihove uporabe in o načinih za njihovo in našo ohranitev. Vrt nudi mnoge priložnosti za opazovanje, raziskovanje in učenje o medsebojni povezanosti živega sveta. Popotniki (mimo poteka planinska pot) se lahko tukaj ustavijo, se odpočijejo in lahkega koraka naprej odidejo.

Kot del projekta, namenjenega predajanju živega znanja naših prednikov prihodnjim rodovom, je vrt zasnovan trajnostno. Pri zasnovi vrta posnemamo razmere na naravnih rastiščih rastlin in jim tako, ob najmanjši možni porabi energije/dela, zagotovimo ugodne pogoje za rast, razmnoževanje in razvoj. Pri načrtovanju uporabljamo načela in načine, ki so zaobjeti v znanju permakulture.

Vrt nastaja na proti jugovzhodu nagnjenem, zaraščajočem se travniku in je zasnovan kot gozdni vrt, na katerem se prepletajo različna življenjska okolja v skladno celoto. Posnema rastlinsko združbo mladega, redkega gozda. V njem najdemo okolje gozdnega roba, senčnega loga, zaraščajoče se njive, z žabami poseljene mlake in s soncem obsijane livade. V takšnem gozdnem vrtu so prisotne vse plasti rastlinja, od pritličnih zemljo prekrivajočih, plazečih se rastlin, pokončnih zelnatih trajnic, košatih grmovnic, do vitkih dreves po katerih se vzpenjajo vzpenjalke. Gozdni vrt z raznolikostjo življenjskih niš nudi domovanje številnim živalskim vrstam in glivam. Zaradi posnemanja naravnih vzorcev se oko opazovalca lahko v njem odpočije in začuti povezanost z naravo.

Ker v bližini ni tekoče vode, ki bi lahko služila za namakanje , je vrt zasnovan tako, da vodo, ki pade na in v bližino vrta zadržimo s pomočjo jarkov, kanalov, mlake in visokih gred.

Vrt urejamo na treh tematskih delavnicah.


2. Splošne informacije o delavnicah (podrobnosti posameznih delavnic glej spodaj):

Delavnice so praktični prikaz, (=učenje z delom) kako načrtovati, oblikovati, zasaditi in vzdrževati (zeliščni) vrt.

Delavnice potekajo na našem posestvu v Dolnjih Slavečih, so brezplačne, za hrano (brezmesno) in pijačo je poskrbljeno, število udeležencev je omejeno.

Začetek delavnic je ob 9.00 in trajajo cel dan.

Potrebujete delovno obleko, skodelico, žlico.

Kako do nas?    Posestvo se nahaja neposredno nad vasjo Grad na Goričkem.

Zemljevid (google maps)   -  v prazno polje A (na levi strani) vpišite vaš kraj in google vas bo do nas pripeljal.

Z glavne ceste pri vasi Grad in Dolnji Slaveči vam bodo v času delavnice pot kazali kažipoti.

Na posestvo se ne da zapeljati z avtom (150m peš)- upoštevajte pri pripravi prtljage. Prostor za parkiranje bo označen.

V primeru dežja ali močne namočenosti  terena bodo delavnice prestavljene - glejte to stran za obvestila.

Prijava in dodatne informacije na tel. 051 399 803 Lovro ali email: zelisca_at_zelisca-korina.com

Prijavite se lahko na vse delavnice ali na posamezno delavnico.

Vprašanja, mnenja, skupni prevozi... => na forumu


3. Delavnice

1. delavnica sobota 14.4. in nedelja 15.4. 2012

Načrtovanje vrta in priprava zemljišča - visoke grede, jarki, zeliščna spirala.


Na prvi delavnici spoznavamo, kako s pomočjo preoblikovanja površine najbolje zadržimo vodo na vrtu in hkrati omogočimo rastlinam in sebi ugodne pogoje za rast oz. delo.

Prvi dan delavnice (sobota 14.4.2012) s pomočjo kopača (bagerja) oblikujemo visoke grede, v katere zakopljemo les (hlode, veje, listje) in jih zastremo s slamo, med njimi uredimo poti, ob njih pa jarke za zadrževanje vode.

Visoke grede so kopasto dvignjene grede, ki so lahko napolnjene z lesno biomaso (hlodi, vejevjem, listjem) in obrobljene z lesom, opeko, pločevino ali pa ne. Zaradi višine je delo na takšnih gredah lažje, les v gredah pa zadržuje vodo in s počasnim preperevanjem zagotavlja dolgotrajen vir hranilnih snovi in ugodno okolje za razvoj drobnoživk. Kako smo lansko leto naredili visoko gredo obzidano s staro opeko si lahko ogledate na tem video posnetku.

Drugi dan (nedelja 15.4.2012) načrtujemo in oblikujemo zeliščno spiralo in manjše visoke grede obzidane s staro opeko.

Zeliščna spirala je vrsta visoke grede v obliki spirale zasajena z zelišči. Takšno gredo si naredimo kadar hočemo na majhnem prostoru ustvariti raznolike pogoje za rast različnih zelišč. Na vrhu uspevajo zelišča, ki potrebujejo veliko sonca in toplote, ob vznožju pa zelišča, ki jim prija hlad in vlaga. Priročna je predvsem v bližini kuhinje.

S sabo imejte delovno obleko, obutev in rokavice, jedilni pribor.

Začetek delavnice je ob 9.00.

Delavnica je brezplačna, za hrano in pijačo je poskrbljeno, število udeležencev je omejeno, prijave obvezne.

Možno je prespati v bližnjih apartmajih (se plača) ali v šotorih na posestvu (za pogumne).

Delavnico vodim Lovro Vehovar.2. delavnica petek 27.4. 2012

Vodni biotop na vrtu


Na delavnici spoznamo, kako načrtujemo, oblikujemo in z življenjem naselimo manjši vodni biotop - mlako kot del zeliščnega vrta.

Mlako, velikosti približno 5x3m izkopljemo, oblikujemo, zatesnimo z naravnimi materiali (glina, listje) in naselimo (v naravi poiščemo primerne rastline in živali ter jih prenesemo v mlako - če ne bo dovolj časa, bo ta del samo teoretičen ). 

Vodni biotop na vrtu prispeva k pestrosti življenjskih okolij in nudi zatočišče številnim vodnim rastlinam in živalim. Mnoge vodne rastline so zdravilne (npr. kolmež, krvenka) in/ali užitne (trstičje, rogoz). V mlaki najdejo domovanje žabe, ki uravnavajo številčnost polžev, zelenjavojedcev; v vodnem okolju del svojega življenja preživijo nekatere žuželke, ki s svojo prisotnostjo skrbijo za ravnotežje žuželčjih vrst na vrtu (npr. kačji pastirji). Mlaka je tudi zadrževalnik vode, hranilnik toplote in odbojnik svetlobe/toplote. Vse te lastnosti prispevajo k raznolikosti mikroklimatskih okolij v in ob malki.

Strokovni sodelavec na delavnici je Miran Renčelj.

S sabo imejte delovno obleko, obutev in rokavice, jedilni pribor.

Začetek delavnice je ob 9.00.

Delavnica je brezplačna, za hrano in pijačo je poskrbljeno, število udeležencev je omejeno, prijave obvezne.3. delavnica sobota 12.5. 2012

Zasaditev vrta (ob tem spoznavamo zdravilne rastline in kako jih gojimo)

Pripravljene visoke grede in zeliščno spiralo zasadimo z sadikami zdravilnih rastlin. Pri tem spoznavamo rastline, pokažemo / povemo, kako se razmnožujejo in kako zanje se skrbi, rečemo pa tudi kakšno o njihovi uporabi. Posadimo jih na primernih rastiščih.

Uredimo poti, napise, klopi...

S sabo imejte delovno obleko, obutev in rokavice, jedilni pribor.

Začetek delavnice je ob 9.00.

Delavnica je brezplačna, za hrano in pijačo je poskrbljeno, število udeležencev je omejeno, prijave obvezne.

Vodim Lovro Vehovar.

o nas
kje smo
izdelki
forum
povezave
galerija

logo