glava

Zapisi Zapisi

kazalo


Fri, 10 May 2013


fotografije_maj_2013 Pomlad pri nas

Odkar smo iz zime prešli v pomladno poletje se je pri nas marsikaj dogodilo, se življenje je razmahnilo. Smo mlake skopali, visoke grede naredili, sadike posadili, ves čas se rastlinskemu razcvetu čudili. Nekaj trenutkov je na fotografijah v galeriji ujetih. Poglejte :)

zvoncnica


[/posestvo] stalna povezava

Thu, 07 Feb 2013

Mahovi, lišaji in glive 1.2.2013 na posestvu

(ter o vzorcih in razgradnji organskih snovi pozimi)

Včeraj sem se namenil delati na posestvu. Požagati nekaj mladih borov. Izkrčiti zarast za pripravo gred in mlak. A, ko tjakaj sem prišel me je raznolikost rastlinskega in glivjega življa čisto prevzela. Namesto žage fotoaparat sem vzel v roke in fotografirati začel. Bili so mahovi zeleni, lišaji rumeno, zeleno polsteni, lubje robato, grče zavite in gobe na vseh trhlih deblih razvite. V lovu za njimi sem gazil po snegu, stopal na debla in poklekal v travo, da ujel bi vso to pestro naravo.  Ko sem, po dveh urah, se malo zavedel začutil v čevljih sem hladno mokroto in delo mi ni nič več dišalo. Pospravil sem žago in  krenil domov. Slike lepo so uspele, sledeče misli v glavi spočele:

glive


Zimska razgradnja organskih snovi

Za višje rastline, žival in človeka je zimski čas čas počitka. Vse oblike življenja pa ne spe. Pod snegom, v tleh,  v gozdnem opadu, v deblih in štorih, v kompostnih kupih glive in drobnoživke razgrajujejo odmrlo organsko snov. Predelajo jo v bogato hranilo za višje rastline. Ko spomladi sonce dovolj ogreje zemljo, rastline uporabijo zalogo hranil v tleh in se v spomladanskem zanosu k soncu povzpnejo. Dolgi pomladanski in poletni dnevi, značilni za naše geografske širine, pripomorejo k veliki izrabi razpoložljivih hranil in omogočajo velik prirastek organske snovi. K bujni rasti v veliki meri pripomorejo ravno glive in drobnoživke s svojim delom pozimi.


lisaj

Vzorci

Čeprav so lišaji, mahovi in glive nekoliko manj opazni kot cvetoče rastline, so zelo lepi in njihovi vzorci odražajo delovanje sil v naravi. Urejeni so tako, da se ob najmanjši porabi energije razvije največ življenja. Te vzorce je modro posnemati in uporabiti pri urejanju vrta, hiše ali kot okras. Prirojeni občutek nam pravi, da so ti vzorci lepi in s pomočjo občutka za lepo lahko, brez višje matematike, ustvarjamo učinkovite, stabilne in življenja polne vrtove, domove.

lisaj

Več slik v galeriji ali na Flickr


[/posestvo] stalna povezava

Mon, 14 May 2012

Delavnica 27.4.2012: Mlaka


Takole v nedeljo po jutranji kavi spomini na delavnico so v mislih zaplesali in v nekem čudnem ritmu se z besedami na zaslon podali. Prislihnite:

Na dan, ko dedje so naši v šume krenili, za boljši svet se s sovragom borili, smo mlako naredili, da v sodelavanju z naravo boljši svet bi zgradili.

Je sonce siljalo, nam zagona je dalo, nas je prepotilo in na koncu v senci spočilo. Zbralo se nas je nemajhno število, se jedlo je in pilo, a zraven obilo naredilo. Miran je malo govoril, temveč je pa storil, so dekleta po sadovnjaku se sprehodila, jesenski podlesek pokosoila in ga v jamo znosila. Na vrh je rok pridnih število zemljo natrosilo, ob pesmi so noge v ritmu plesale, so zemljo v tanko plast poteptale, tako se je mlaka zatesnila, da voda skozi pore ne bo lila. Smo malo tesali, lesene terase not dali, je motorka v uti ostala saj ročna je žaga hrast na pol dala. Z opeko dno smo utrdili, da iz mlake laže mulj bomo lovili in rastlin koreninam oporo nudili. Samovar smo prižgali, kotel na ogenj dali in solato nabrali. Po jedi smo še v dolino se spustil, da smo o vodnih rastlinah ob malki se poučili. Dan minil je kot tren, morda še kdo bil je opečen?

Zgoraj opisano v sliki:

[/posestvo] stalna povezava

Tue, 07 Jun 2011

Posestvo smo dobili, leto bo tega, drevesa posadili in grede naredili. Hruška raste, sliva prav tako, hišica stoji, le vode tekoče še ni.

.

To je samo poskus toliko da vidm, če kar ta blog uporabil bi, za vse kar na posestvu se godi.

Video o visoki gredi:

[/posestvo] stalna povezava


Creative Commons License

atom