glava

Zapisi Zapisi

kazalo

Delo
Lovro
Posestvo


Thu, 07 Feb 2013

Mahovi, lišaji in glive 1.2.2013 na posestvu

(ter o vzorcih in razgradnji organskih snovi pozimi)

Včeraj sem se namenil delati na posestvu. Požagati nekaj mladih borov. Izkrčiti zarast za pripravo gred in mlak. A, ko tjakaj sem prišel me je raznolikost rastlinskega in glivjega življa čisto prevzela. Namesto žage fotoaparat sem vzel v roke in fotografirati začel. Bili so mahovi zeleni, lišaji rumeno, zeleno polsteni, lubje robato, grče zavite in gobe na vseh trhlih deblih razvite. V lovu za njimi sem gazil po snegu, stopal na debla in poklekal v travo, da ujel bi vso to pestro naravo.  Ko sem, po dveh urah, se malo zavedel začutil v čevljih sem hladno mokroto in delo mi ni nič več dišalo. Pospravil sem žago in  krenil domov. Slike lepo so uspele, sledeče misli v glavi spočele:

glive


Zimska razgradnja organskih snovi

Za višje rastline, žival in človeka je zimski čas čas počitka. Vse oblike življenja pa ne spe. Pod snegom, v tleh,  v gozdnem opadu, v deblih in štorih, v kompostnih kupih glive in drobnoživke razgrajujejo odmrlo organsko snov. Predelajo jo v bogato hranilo za višje rastline. Ko spomladi sonce dovolj ogreje zemljo, rastline uporabijo zalogo hranil v tleh in se v spomladanskem zanosu k soncu povzpnejo. Dolgi pomladanski in poletni dnevi, značilni za naše geografske širine, pripomorejo k veliki izrabi razpoložljivih hranil in omogočajo velik prirastek organske snovi. K bujni rasti v veliki meri pripomorejo ravno glive in drobnoživke s svojim delom pozimi.


lisaj

Vzorci

Čeprav so lišaji, mahovi in glive nekoliko manj opazni kot cvetoče rastline, so zelo lepi in njihovi vzorci odražajo delovanje sil v naravi. Urejeni so tako, da se ob najmanjši porabi energije razvije največ življenja. Te vzorce je modro posnemati in uporabiti pri urejanju vrta, hiše ali kot okras. Prirojeni občutek nam pravi, da so ti vzorci lepi in s pomočjo občutka za lepo lahko, brez višje matematike, ustvarjamo učinkovite, stabilne in življenja polne vrtove, domove.

lisaj

Več slik v galeriji ali na Flickr


[/posestvo] stalna povezava


Creative Commons License

atom